10 pravil, kako obdržati pozornost poslušalcev na predstavitvi

Odlična predstavitev drži poslušalce na trnih do konca in jih spodbuja k razmišljanju. Izbrali smo 10 pravil, ki jih morate upoštevati, če želite doseči ta učinek!1. Vsebina naj bo vredna predstavitve Vsebina vaše predstavitve je odvisna od tega, kakšno je občinstvo ter kakšna sta njegovo znanje in pričakovanja. To je treba vedeti, na podlagi tega pa se morate na prezentacijo dobro pripraviti. Najpomembnejše je, da je predstavljena vsebina za poslušalce nekaj novega – prinesti mora nove informacije, novo znanje, nove ideje ali nov zorni kot gledanja. In še preventivna kontrola kakovosti: vprašajte sebe, če se bi vam zdelo vredno prisostvovati lastni prezentaciji!

2. Začetek je ključen Na začetku prezentacije so poslušalci radovedni, kaj imate povedati. V tem času zato zgrabite njihovo pozornost in jo držite. Vedeti pa morate, da so vam pripravljeni nameniti le kratek čas, nekaj minut – če jih razočarate in ste dolgočasni, bo njihova pozornost upadla in začeli se bodo presedati... Zato začnite učinkovito, na enega od naslednjih načinov: presenetljivo, z močno in samozavestno izjavo, z vzbujanjem radovednosti, s šalo ali z vprašanjem – vse to deluje.

3. Skrajšajte to, kar imate povedati Dokazano je, da se lahko ljudje na določeno temo osredotočijo samo omejeno količino časa – govorimo o minutah, ne urah. In čeprav ste prepričani, da v 10, 20 ali 30 minut ne morete niti slučajno stlačiti vsega, kar je treba povedati, vseeno poskušajte – uslugo boste naredili sebi in poslušalcem. Poleg tega, da osnutek prezentacije skrajšate, ne pozabite tudi na strukturo – uvod, osrednji del in zaključek.

4. Povejte čimveč zgodb Ljudje lažje prisluhnemo zgodbi, kot pa seznamu dejstev. Zgodbo si globlje zapomnimo, ker podatkom daje pomen ter jih predstavi skozi dejansko dogajanje. Zato vsebino iz svoje prezentacije spremenite v neko obliko zgodbe, ki je lahko resnična ali tudi izmišljena – vsekakor pa naj bo zanimiva in naj vpliva na čustva, zato vanjo po možnosti vpletite konflikt ali izziv.

5. Modulirajte glas Nekateri deli vaše prezentacije so pomembnejši od drugih – poudarite jih lahko tako, da večkrat spremenite glas. To naredite tako, da ga premikate navzgor in navzdol – določene besede ali dele besedila povejte z visokim, druge z nizkim tonom. Določene pasaže povejte tišje (tiste, ki so manj pomembne), ko pa govorite ključne stvari, jih izgovorite poudarjeno in glasneje. Vsekakor se izogibajte mononosti glasu, ki pogubno vpliva na pozornost. Nasvet: moduliranje glasu prej povadite.

6. Povejte šalo Šala je vedno dobrodošla – njeno vsebino izberite glede na to, kakšno občinstvo imate pred seboj. Vse šale niso primerne za vse, vseeno pa se ne bojte, saj je pomembno predvsem, da jih poveste prepričljivo. Šala poskrbi za premor med predstavitvijo ter prinese zabavo. Izognite pa se napadalnemu humorju, ki žali določene skupine ljudi, saj ta lahko prezentacijo uniči.

7. Premikajte se po prostoru Pomemben trik, s katerim obdržite pozornost, je tudi premikanje po prostoru. Poslušalci se namreč zdolgočasijo, če ste kot prezentator preveč statični in morajo ves čas gledati samo v eno točko. Če se boste premikali, pa boste že samo s tem ustvarili vtis, da je prezentacija dinamična, poslušalci pa bodo prostor – in tudi svojo vlogo, če se jim boste približevali in se oddaljevali od njih – doživljali bolj dinamično.

8. Ne berite! Čeprav smo to pravilo umestili spodaj, je v resnici eno najpomembnejših. Če na predstavitvi berete, sporočate, da svoje snovi ne obvladate najbolj. Zato ste za poslušalce neprepričljivi. Z njimi ne morete navezati prave povezave – vaš stik z očmi, govorica telesa in čustvena povezanost so neustrezni. Zato je pomembno, da imate prezentacijo v malem prstu – pomaga, če nastop dobro povadite.

9. Ne opravičujte se Zelo pomembno je, da prezentacije ne pričnete s serijo opravičil. Ne opravičujte se, če imate tremo. In tudi če vas kdo od poslušalcev preseneti z vprašanjem, na katerega ne znate ali ne morete odgovoriti, se ne opravičujte. Opravičevanje med občinstvom ustvarja nelogoden občutek, sugerira nepripravljenost in hkrati vsem krade čas. Nobena prezentacija ni popolna, zato svojo izvedite samozavestno in brez opravičevanj.

10. Pozdravite mnenja poslušalcev Čeprav ste vi tisti, ki imate nadzor nad potekom prezentacije, imajo o predstavljeni vsebini svoje mnenje tudi poslušalci. Njihovo pozornost učinkovito pridobite, če jih vprašate, kaj si mislijo. Še posebej je to učinkovito pri temah, okoli katerih se krešejo mnenja, saj je v tem primeru verjetno, da se bo njihovo vsaj malo razlikovalo od vašega. Poleg tega mnogo ljudi komaj čaka, če se lahko v skupini izpostavijo.Želimo vam uspešno prezentacijo!

Rezervacija

Za vsa dodatna pojasnila, ogled prostorov ali rezervacijo nas lahko vsak delovni dan pokličete na 01/5843 219 ali nam pišete na rezervacija@prostor6.si.

01/5843 219
rezervacija@prostor6.si
prostor 6, Leskoškova 2, 1000 Ljubljana