Kako glasba vpliva na produktivnost

Številni vodilni uslužbenci v podjetjih se nagibajo k mnenju, da glasba na delovnem mestu odvrača pozornost od dela in negativno vpliva na učinkovitost. Glasbo vidijo kot neželeno distrakcijo, ki podaljšuje čas, potreben za izvedbo aktivnosti, ter menijo, da samo moti potek projektov. Če se za predvajanje glasbe že odločijo, je pogosto izbrana po njihovem okusu, zaposleni pa pri izbiri nimajo veliko besede.

Pa je glasba zares slaba za delo?

Glasba lahko učinkuje pozitivno V nasprotju s takšnimi mnenji številna dejstva govorijo, da lahko glasba na posameznika in njegovo produktivnost vpliva zelo pozitivno. A pod pomembnim pogojem, da nadrejeni ne določajo in izbirajo glasbe po svojem okusu, temveč svobodno prepuščajo zaposlenim, da njeno zvrst in čas predvajanja izberejo sami.

Četudi se morda produktivnost v vseh primerih ne povečuje, ima glasba moč, da ob njej lažje prenašamo delovne obremenitve. Prav tako je pomembno, da lahko glasba dvigne naše razpoloženje. Glasba lahko pomaga tudi v trenutkih, ko se soočamo z negativnimi občutki, saj blaži stres in pozornost preusmerja stran od neprijetnih čustev.

Pomembna je vrsta glasbe Vseeno je potrebno paziti, kakšno glasbo izberemo za poslušanje na delovnem mestu. Preveč stimulativna lahko slabo vpliva ne le na tistega, ki jo predvaja, temveč tudi na ostale uslužbence. Posebej hrupna lahko negativno deluje na zelo introvertirane posameznike. Nasprotno pa zelo blagodejno učinkuje glasba, ki nam je všeč, jo poznamo ali v nas vzbuja pozitivne občutke, četudi je še nismo slišali. Zanimo pa je, da poslušanje takšne glasbe zagotavlja tudi večjo osredotočenost na delo.

Če delamo v odprtem prostoru z več sodelavci, kjer med njimi ni zidov ali zvočnih pregrad, je uvidevno, če poskrbimo za zasebnost, če glasba ostale moti – zagotovimo jo tako, da glasbo poslušamo preko slušalk.

Prostor6 premišljeno izrablja vpliv glasbe na delo V prostoru6 se nežna in mirna glasba razlega že ob izstopu iz dvigala v 6. nadstropju. Prihaja iz toaletnih prostorov – predvajajo se predvsem jazzovske klasike, soul in meditativna glasba, torej zvrsti, ki na obiskovalce delujejo spodbujevalno, jih sproščajo ter jim izražajo dobrodošlico.

Ker je cel ambient opremljen v umirjenih zemeljskih barvah, je temu primeren tudi izbor glasbe, zato se gostje v vseh sobah počutijo prijetno in sproščeno. Ob posebnih priložnostih se po potrebi v sprejemnici vključi tudi drugačna glasba, na primer božične uspešnice v prazničnem decembru ali druga glasba po željah naročnikov.

Prostor6 je odprt za širok krog udeležencev, v njem se prijetno počutijo tako poslovneži na uradnih sestankih, slušatelji na najrazličnejših izobraževanjih, gostje na prednovoletnih srečanjih kot denimo snemalne ekipe, ki v prostoru6 delajo na svojih kreativnih projektih. K dobremu počutju zagotovo prispeva tudi izbor glasbe, ki je prilagojen vsaki skupini posebej.

Rezervacija

Za vsa dodatna pojasnila, ogled prostorov ali rezervacijo nas lahko vsak delovni dan pokličete na 01/5843 219 ali nam pišete na rezervacija@prostor6.si.

01/5843 219
rezervacija@prostor6.si
prostor 6, Leskoškova 2, 1000 Ljubljana