Kako premagati strah pred javnim nastopanjem

Pri vodenju svoje poslovne dejavnosti morate vedeti, kaj želite – in znati tudi jasno izražati svoje mnenje. V odločitve in ideje je občasno treba prepričati mnoge, za kar pogosto ne zadostuje email. Potrebno je vzpostaviti živ stik, saj osebni nastop učinkuje čisto drugače. Na njem pa morate z energijo, govorico telesa in besedami znati prepričati.

Nastop je ključen del dogodka

Nastopanje je tudi pomemben del poslovnih dogodkov, ki jih organizirate. Dogodki so živa, realna stvar – druženje ljudi, ki se ob istem času na istem prostoru zberejo zaradi določenega skupnega namena. Odvisno od vsebine je resda mogoče za povezovanje uporabiti moderatorja, ki usmerja dogajanje, vendar je to redko dovolj. Ne glede na svojo kakovost moderator deluje neosebno, nasprotno pa ste vi kot organizator z vsebino tesneje povezani in tudi poznate udeležence.

Tako se pogosto zgodi, da preprosto morate nastopiti – pa čeprav vas muči zloglasni strah pred javnim nastopanjem, ki se po mnogih raziskavah med vsemi strahovi uvršča prav najvišje.

Kako nastopiti proti strahu

Ko se znajdete pred občinstvom in so oči uprte v vas, lahko strah pred nastopanjem udari različno močno: sega lahko od rahle treme in nervoze vse do ohromelosti ali popolne panike. Obstajajo pa preverjeno učinkoviti postopki, kako se spopasti z njim.

  • Vsebinsko se temeljito pripravite

Orožje, ki najbolj učinkovito izničuje strah pred javnim nastopanjem, je odlično poznavanje vsebine, ki jo morate povedati. Bolj ko boste vedeli, o čem govorite in bolj ko vas vsebina zanima, manj je verjetno, da vam bo strah pokvaril nastop. Če veste, kaj morate reči, vas tudi morebitne napake ne bodo spravile iz tira – in tudi če se boste izgubili, boste hitro spet našli rdečo nit.

  • Vadite, vadite, vadite

Postavite se na sredino sobe – v njej je lahko tudi ogledalo, v katerem boste med vajo opazovali govorico svojega telesa – ter začnite s svojim nastopom. Če se vam zatakne, pričnite znova in to počnite tako dolgo, da vam bo nastop povsem stekel. Predvidite tudi vsa (prijetna in neprijetna) vprašanja, ki bi vam jih lahko postavilo občinstvo, pomislite, kako odgovoriti na njih in nato odgovore zvadite.

  • Svoj nastop posnemite

Ko se boste na posnetku slišali in videli, boste takoj vedeli, kaj vse morate še popraviti in dodelati. Naj vas ne potre, če je posneti nastop daleč od standardov, ki ste si jih postavili ali če vam vaš glas ni všeč. Vadite naprej in se nato znova posnemite.

  • Ne poskušajte se za vsako ceno umiriti

Sliši se kontroverzno – a vendarle drži. Ko bo čas za nastop že skoraj napočil, ni pametno, da skušate za vsako ceno ohraniti mirne živce. Ne skušajte se na silo sprostiti. Raje dovolite presežni ravni energije, ki jo čutite v sebi, da se svobodno spremeni v vznemirjenje. Tako ne boste imeli občutka, da se morate držati pod nadzorom, to pa vam bo po ovinkih prineslo več sproščenosti.

Želimo vam uspešen nastop!

Rezervacija

Za vsa dodatna pojasnila, ogled prostorov ali rezervacijo nas lahko vsak delovni dan pokličete na 01/5843 219 ali nam pišete na rezervacija@prostor6.si.

01/5843 219
rezervacija@prostor6.si
prostor 6, Leskoškova 2, 1000 Ljubljana